Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: mediafax
Anul şi data apariţiei: 05.04.2011
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Mediafax.ro
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.mediafax.ro/social/romii-raman-romi-camera-deputatilor-a-respins-propunerea-legislativa-pentru-termenul-tigan-8131672


 

 

 

 

"Această iniţiativă ar trebui trecută la «Copiii spun lucruri trăsnite», dacă nu ar fi fost vorba de un adult", a spus de la tribuna Camerei deputatul Nicolae Mircovici, reprezentând grupul minorităţilor naţionale.

Mircovici a apreciat proiectul lui Silviu Prigoană ca fiind "jignitor" şi a arătat că termenul de "ţigan" are un caracter "peiorativ".

"Confuzia români-romi nu are relevanţă, pentru că sunt o serie de alte cuvinte care pot genera confuzie, cum ar fi Roma", a adăugat Nicolae Mircovici.

Deputatul PSD Mădălin Voicu a spus că proiectul de lege iniţiat de Prigoană este mai degrabă "un moft".

"Este un subiect care mi se pare mai degrabă un moft, care a devenit proiect de lege. Nu ne onorează. Este din erorile celor care cred că, dacă se schimbă denumirea, se rezolvă şi scăpăm de un stigmat", a adăugat Voicu.

El a mai spus că există carenţe în comportamentul civic al unor etnici romi, dar există şi greşeli ale majoritarilor.

"Cred că dorinţa de a schimba denumirea din rom în ţigan este un gen de emoţie primară, primitivă", a menţionat Mădălin Voicu, în timp ce liberalul Mihăiţă Calimente a venit cu o soluţie dând ca exemplu modelul afroamericanilor şi anume ca romii să se numească indoeuropeni.

Proiectul de lege iniţiat de Prigoană fusese respins de Senat şi a fost respins şi de Camera Deputaţilor cu 229 de voturi "pentru", 31 "împotrivă" şi 16 abţineri.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.